Portrætter

Slægten Reventlow:

Benedicte Cathinka Hilda Susanne Emilie Marie Margrethe Anastasia Reventlow
(1911 - 1991)



Andre slægter:

Christian August af Augustenborg
(1798 - 1869)



Slotte og Herregårde


Clausholm
Clausholm

Clausholm tilhørte i 1300-tallet den danske adelsslægt Panter. Herregården blev belejret og ødelagt i 1359 i forbindelse med stridigheder i de jyske adelsmænds opstand mod Valdemar Atterdag (1320-1375).

I begyndelsen af 1500-tallet var Clausholm ejet af Mogens Gøye, en af landets rigeste og mest indflydelsesrige adelsmænd. Ved hans død i 1544 blev Clausholm delt mellem børnene, Albrecht og Ellen Gøye. Som det ofte skete i 1500-tallet, blev også hovedbygningen delt, således at de flyttede ind med deres familier i hver sin del af bygningen. Det førte til stridigheder, som kulminerede med, at Ellen Gøye opførte en ny bygning så tæt ved broderens del af gården, at vinduerne ikke kunne åbnes.

Efter en kompliceret arvesag overtog Conrad Reventlow (1644-1708) rettighederne til Clausholm ved en højesteretsdom i 1686. Reventlow blev senere storkansler, der var et af hoffets højeste embeder. Han rev de gamle bygninger ned og opførte i stedet en ny hovedbygning, der stod færdig i 1699, og som er et af de bedst bevarede eksempler på herregårde i barokstil fra slutningen af 1600-tallet.

Slottet var indrettet sådan, at storkansleren selv boede i stueetagen, mens etagen ovenover var beregnet til kongeligt besøg. Førstesalen er derfor finere med højere til loftet og mere stuk. Både slot og park er et af de første og mest helstøbte barokanlæg i Danmark.

Conrad Reventlow døde i 1708 og Clausholm blev derefter ejet af enken, Sophie Amalie Hahn.

Parrets datter, Anne Sophie Reventlow, knytter sig til den næste periode af Clausholms liv. Kun 19 år gammel blev hun i 1712 bortført af kong Frederik IV (1671-1733). Kongen giftede sig med Anne Sophie til venstre hånd og udnævnte hende til fyrstinde af Slesvig.

I 1718 købte Frederik IV Clausholm og opførte, i perioden mellem 1722 og 1723, de mindre sidefløje mod syd. Efter dronning Louises død i 1721, giftede Frederik IV sig med Anne Sophie til højre hånd og kronede hende efterfølgende til dronning.

Frederik IV døde i 1730 og Christian VI (1699 - 1746), der ikke var venligt stemt mod sin stedmor, forviste dronning Anne Sophie til Clausholm, hvor hun levede til sin død omgivet af en stor hofstab. Dronningen døde i 1743, hofstaben og hendes ejendele blev spredt, mens Clausholm i 1758 overgik til nordmanden Mathias Vilhelm Huitfeldt.

Yderligere oplysninger: Danske Herregårde



Heraldik


Adelspatent 1673
Adelspatent 1673

Våbentegning på Adelspatentet


Gravsten og epitafier


Gravsten
Gravsten

Harlan Cemetary, Shelby County, Iowa, USA
   

Udskriv Tilføj bogmærke
Lucie-Marie Ludovika Anastasia Adelheid Karola Hedevig Haugwitz-Hardenberg-Reventlow

Lucie-Marie Ludovika Anastasia Adelheid Karola Hedevig Haugwitz-Hardenberg-Reventlow

Kvinde 1884 - 1984  (99 år)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

  • Navn Lucie-Marie Ludovika Anastasia Adelheid Karola Hedevig Haugwitz-Hardenberg-Reventlow 
    Fødsel 24 okt. 1884  Züllichau (nu: Sulechów), Polen Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Kvinde 
    Titel
    • comtesse, lensgrevinde
    Begravelse apr. 1984  Theophili, Vesterborg, Lollands Nørre Herred, Maribo Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Reventlow, Christian Ditlev Eberhard Preben Ferdinand
    Reventlow, Christian Ditlev Eberhard Preben Ferdinand


    CHRISTIAN DITLEV
    REVENTLOW
    28/8 1912 6/4 1928
    OG HANS MODER
    1884-1984


    Og I skal erkende Sandheden
    og Sandheden skal frigøre eder
    Joh 8-34
    .


    Død 20 apr. 1984  Brahetrolleborg, (Rantzausholm), Brahetrolleborg Sogn, Sallinge Herred, Svendborg amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Notater 

    • LMR stammede fra en af Tysklands højaristokratiske familier. Faderen var officer, og familien levede et kosmopolitisk liv i Tyskland, Italien og Danmark, hvortil der var traditionelle slægtskabsbånd.I 1909 giftede hun sig med lensgreve Christian-Einar R., en af Danmarks største jordbesiddere, der residerede på Brahetrolleborg på Sydfyn. LMR var en charmerende, livlig og udadvendt kvinde, der forstod at udnytte de muligheder, som hendes sociale og økonomiske position gav hende. På mange måder var hun en diametral modsætning til sin indadvendte og noget sky ægtefælle, der fordybede sig i familiehistorien og kunststudier, men forholdet var efter alt at dømme tilfredsstillende for begge parter.

      Efter Første Verdenskrig deltog LMR i hjælpearbejdet for wienerbørn, ligesom hun tog sig af faderen og søsteren Naka Haugwitz. De var kommet til Danmark, fordi familiens gods og formue var gået tabt efter krigsafslutningen og revolutionen i Tyskland. Gennem søsterens engagement i Det Danske Pigespejderkorps (DDP), stiftet 1910, blev også LMR inddraget i spejderarbejdet. 1921-33 var hun således formand for DDPs bestyrelse og en af drivkræfterne bag oprettelsen af Spejderskolen i 1922. Forstander for skolen blev Elisabeth Flagstad, der også fungerede som privatlærerinde på Brahetrolleborg. Spejderskolen havde først til huse i Brahetrolleborgs skovridergård, og sammen med Flagstad og søsteren hjalp LMR med til at sætte lokalerne i stand, ligesom hun skaffede møbler fra andre af slægtens godser. Skolen blev drevet som en husholdningsskole. Der var plads til 24 elever, men på grund af den store søgning måtte den allerede efter et år flytte til nyindrettede og større lokaler i en tidligere stolefabrik i Korinth, tæt på Brahetrolleborg. I 1938 døde Flagstad, og da hun ikke havde skrevet testamente, overgik skolen til hendes familie. Men gennem LMRs økonomiske støtte lykkedes det året efter Haugwitz at købe den tilbage. LMR så spejderbevægelsen som “den største Afrustningsfactor, - for alle de Unge, Verden over, der har lovet at være Venner - at arbejde for det samme Maal - vil aldrigkunne føre Krig”. På grund af hendes personlige engagement og økonomiske støtte var Brahetrolleborg-Korinth i en lang årrække den centrale akse i pigespejderarbejdet i Danmark. Spejderskolen eksisterer stadig ved årtusindeskiftet, men har fra 1988 fungeret som efterskole i tilknytning til spejderbevægelsen.

      I 1928 døde LMRs eneste søn Christian Ditlev kun 16 år gammel under et skoleophold i England. Sønnens død knækkede hendes mand, der døde året efter. Dødsfaldene komplicerede yderligere lensafløsningens gennemførelse på godserne Brahetrolleborg, Christianssæde og grevskabet Reventlow i Sønderjylland. Hertil kom, at landbruget i 1930’erne var i dyb krise. Hun var stillet over for udfordringer, hun ikke havde forudsætninger for at løse, og fik næppe den bedste rådgivning; fra et økonomisk synspunkt var det således mindre heldigt, at hun af venerationshensyn valgte at beholde og blive boende på Brahetrolleborg, mens de øvrige besiddelser blev afhændet. I denne forbindelse bidrog hun afgørende til, at hovedbygning og park på gården Pederstrup på Lolland blev overdraget til Reventlow-Museet, der1940 blev oprettet til minde om statsminister Christian Ditlev R.

      LMR tilbragte megen tid på udenlandsrejser, især i England, hvor hun opholdt sig under Anden Verdenskrig og i 1940 giftede sig med en engelsk officer. Hun deltog i Air Raid Precaution’s hjælpearbejdeunder bombardementerne af London, hvilket hun senere modtog en engelsk medalje for. LMR var endvidere æresmedlem af DDP.

      Efter sin anden mands død i 1947 vendte LMR tilbage til Brahetrolleborg, som hun først i 1960 overdrog til svigersønnen Erik Mourier. Hun blev boende på slottet til sin død, næsten 100 år gammel, hvorhun, så langt kræfter og muligheder rakte, stræbte efter at opretholde de traditioner, ikke mindst i forholdet til lokalsamfund, der fra 1700-tallet knyttede sig til stedet og slægtens virke.

      Kilde: Dansk Kvindebiografisk Leksikon
    Person-ID I15609  Reventlow | Efterkommer efter Conrad Reventlow
    Sidst ændret 22 feb. 2022 

    Far Eberhard Carl Paul Erdmann Ferdinand Emanuel Haugwitz-Hardenberg-Reventlow,   f. 21 okt. 1850   d. 20 feb. 1931 (Alder 80 år) 
    Mor Catinka Elisabeth Maximiliane Georgine Pappenheim,   f. 1 apr. 1859   d. 4 jan. 1906 (Alder 46 år) 
    Familie-ID F26872  Gruppeskema  |  Familietavle

    Familie 1 Lensgreve Christian-Einar Ferdinand Ludvig Eduard Reventlow,   f. 18 jul. 1864, Pederstrup, Vesterborg Sogn, Lollands Nørre Herred, Maribo Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 2 feb. 1929, Svendborg Sygehus, Svendborg, Sunds Herred, Svendborg Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 64 år) 
    Ægteskab 26 nov. 1909  Pasing, München, Bayern, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Børn 
    +1. Komtesse Benedicte Cathinka Hilda Susanne Emilie Marie Margrethe Anastasia Reventlow,   f. 27 maj 1911, København, Sokkelund Herred, Københavns Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 12 mar. 1991 (Alder 79 år)
     2. Greve Christian Detlev Eberhard Preben Ferdinand Reventlow,   f. 20 jun. 1912, Brahetrolleborg, (Rantzausholm), Brahetrolleborg Sogn, Sallinge Herred, Svendborg amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 6 apr. 1928, Shrewsbury School, Shropshire, England, Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 15 år)
    +3. Komtesse Naka Reventlow,   f. 9 maj 1920, Brahetrolleborg, (Rantzausholm), Brahetrolleborg Sogn, Sallinge Herred, Svendborg amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 4 feb. 2001, Nøjsomhed, Brahetrolleborg Sogn, Sallinge Herred, Svendborg amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 80 år)
    Familie-ID F33454  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 28 feb. 2015 

    Familie 2 Bertram James Walker,   f. 25 jun. 1880, Richmond, Yorks., England Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 8 mar. 1947, St Albans, Herts., England Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 66 år) 
    Ægteskab 19 jul. 1940  London, England Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Familie-ID F10  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 28 feb. 2015 

  • Begivenhedskort
    Link til Google MapsFødsel - 24 okt. 1884 - Züllichau (nu: Sulechów), Polen Link til Google Earth
    Link til Google MapsÆgteskab - 26 nov. 1909 - Pasing, München, Bayern, Tyskland Link til Google Earth
    Link til Google MapsÆgteskab - 19 jul. 1940 - London, England Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - apr. 1984 - Theophili, Vesterborg, Lollands Nørre Herred, Maribo Amt, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 20 apr. 1984 - Brahetrolleborg, (Rantzausholm), Brahetrolleborg Sogn, Sallinge Herred, Svendborg amt, Danmark Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Fortællinger
    Højesterets dom af 1933 i retssagen mellem Lucie Marie Reventlow og Rudolph Reventlow
    Højesterets dom af 1933 i retssagen mellem Lucie Marie Reventlow og Rudolph Reventlow
    Sagen omhandlede retten til at sidde i uskiftet bo i Grevskabet Christianssæde successorfond
    Lucie Marie Reventlows kamp for Brahetrolleborg
    Lucie Marie Reventlows kamp for Brahetrolleborg
    Artikel fra Tidskrift.dk udarbejdet af Museumsinspektør Jesper Munk Andersen, Museum Lolland Falster.

    Billeder
    Lucie Marie Reventlow m. 3 børn
    Lucie Marie Reventlow m. 3 børn
    Bennika, Christian Detlev og Besa

    Heraldik
    Exlibris
    Exlibris
    Spejlmonogram for Lucie-Marie Reventlow. (1910)

    Portrætter
    Lucie-Marie Haugwitz-Hardenberg-Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz-Hardenberg-Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz-Hardenberg-Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz-Hardenberg-Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz-Hardenberg-Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz-Hardenberg-Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz-Hardenberg-Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz-Hardenberg-Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz Hardenberg Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz Hardenberg Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz Hardenberg Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz Hardenberg Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz Hardenberg Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz Hardenberg Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz Hardenberg Reventlow
    Lucie-Marie Haugwitz Hardenberg Reventlow