Portrætter

Slægten Reventlow:

Eduard Vilhelm Sofus Christian Reventlow
(1883 - 1963)

Forældre: Greve Christian Benedictus Johan Ludvig Conrad Ferdinand R. til Aggerupgaard og til Fideikommisgodserne Koppel og Varste-Polle i Hannover (1845-1922 ) og Sophie Pauline Schjær (1850-1924).

Gift 4. Nov. 1910 i Kbh. (Holmens) med Else Sophie Nathalie Bardenfleth, f. 2. Jan. 1884 i Kbh. (Holmens), D. af Kaptajn, senere Kontreadmiral, Kammerherre Frederik B. (1846-1935) og Hustru.

Cand jur 1908. Ansat i Udenrigsministeriet med poster som legationssekretær i Berlin, Paris, Stockholm og London. 1919 Kontorchef i Udenrigsministeriet, 1923 Direktør. 1932 Gesandt i Stockholm og fra 1938 Gesandt i London. Blev i 1942 afskediget, men fortsat accepteret af den britiske regering. 1945 formelt genindsat som Gesandt og i 1947 udnævnt til Ambassadør.

1946 Ridder af Dannebrog



Andre slægter:



Slotte og Herregårde


Sandbjerg
Sandbjerg

Kilde: Sandbjerg Gods Historie - Grevskabet Reventlow - Sandbjerg

Sandbjerg Slot kan spores tilbage til 1500-tallet. Omkring år 1500 nævnes Sandbjerggaard første gang, og i 1564 overdrog Kong Frederik II en trediedel af den kongelige del af hertugdømmerne til sin bror Hertug Hans den Yngre (1545-1622), der således kom i besiddelse af Ærø, Als og Sundeved i hertugdømmet Slesvig.

Hertugen lod bygge den dæmning ud mod Alssund, som endnu findes. Herved blev en vig af sundet omdannet til Møllesøen. Hans vandmølle, hvis rester endnu kan ses, var i drift, til den brændte i 1916.

Ved Hertug Hans' død i 1622 tilfaldt Sandbjerg hans efterkommere af den sønderborgske linie. Da en af disse, Hertug Christian Adolf, i 1667 gik konkurs, overgik Sandbjerg til kronen. Godset blev få år efter, i 1673, solgt til amtmand – senere storkansler – Conrad Reventlow (1644-1708) i Haderslev. Han fik kongens tilladelse til at oprette et len af Sandbjerg og sine øvrige besiddelser i Sundeved, grevskabet Reventlow-Sandbjerg. Hertug Hans' Sandbjerg lå, hvor Sandbjerggaard nu ligger – på den anden side af Møllesøen. I 1788 lod Conrad Georg Reventlow opføre et palæ på pynten ud til Alssund. Bygmester var Christian August Bohlsmann fra Sønderborg. Forpagterboligen, der opførtes i 1783, indgår sammen med Palæet, de øvrige økonomibygninger og parken i et samlet anlæg mellem Møllesøen og Alssund – det nuværende Sandbjerg Gods.

Slægten Reventlow ejede Sandbjerg helt frem til 1930.

1787-88 gennemførte Conrad Georg Reventlow Sandbjerggårds udparcellering, hvorved 300 tdr. af hovmarken blev solgt til bønderne i 14 parceller. Husmændene fik godt 100 tdr., og resten, ca. 186 tdr.. Skovene og Møllesøen blev liggende som stamparcel under hovedgården. Den nuværende hovedbygning, Palæet, er opført fra 1787 til 1788 efter tegninger af Christian August Bohlsmann og fredet.

I årene fra 1864 til 1920 førte stedet en ret omskiftelig tilværelse som højskole, husholdningsskole og hestestutteri.
Ved lensafløsningen i 1924 overgik Sandbjerg til fri ejendom, og efter Christian-Einar Reventlows død i 1929 blev Sandbjerg solgt til den københavnske overretssagfører Knud Dahl og hans hustru, Ellen Dahl, født Dinesen. Ellen Dahls søster var Karen Blixen. Efter Knud Dahls død åbnede hun Sandbjerg for kulturpersonligheder og videnskabsmænd, og i 1954 skænkede hun godset til Aarhus Universitet. Ved hendes død i 1959 overtog universitetet den fulde dispositionsret over Sandbjerg Gods.



Heraldik


Selent Kirke, Slesvig-Holsten, Tyskland
Selent Kirke, Slesvig-Holsten, Tyskland



Gravsten og epitafier


Charlotte Amalie Reventlow f. Holstein (1736-1792)
Charlotte Amalie Reventlow f. Holstein (1736-1792)

Kisteplade, Horslunde kirke

Her hviler de jordiske Levninger af CHARLOTTE AMALIE Enkegrevinde REVENTLOW Föd Grevinde HOLSTEIN til LETHRABORG Fra Hendes Födsel d 27. Jun 1736 Glædede hun med daglig voksende Fryd en værdig Fader JOHAN LUDWIG Greve til LETHRABORG Ridder af Elephanten, medlem af Geheime Raadet. Hun forlod hans Huus i Aug 1762 Og gjorde ved sin Kiærlighed lykkelig CHRISTIAN DITLEV, Greve til REVENTLOW og CHRISTIANSSÆDE Ridder af Elephanten, Geheime Conferens Raad, Hvis Huuslige lyksaglighed befæstedes og udvidedes ved Hende Hvis Börn - Hun selv gav ingen Livet - fandt I Hende den ömmeste omhÿggeligste Moder. Enke fra 30te Mart. 1775 Strakte Hun Hendes kiærlige Forsorg til Hendes Börn, Slægtninger, Venner og Alle med den utretteligste Virksomhed og Selvfornægtelse, Ved Forsÿnet bestemt til Stedse at erstatte Savnet af en Ægtefælle eller Moder opfÿldte Hun sit Kald i det störste Omfang Sand Kiærlighed og Tillid til den Höieste, Virksom Dyd uden glimrende Sminke opoftelse af egen Fordeel til andres Nytte Sandruehed i Ord og Gierninger Ömt usvigeligt Venskab Redebonhed i Raad og Daad for hver der savnede dem Sand Gavmildhed mod Trængende og Forladte Disse herlige Egenskaber udmærkede Hendes Bane som Hun endte d. 13. Jun 1792 Med den Sindsroe et velfört Liv alene giver Hvo elskede og agtede Hende ikke i Hendes Liv? Hvo græder ikke ved hendes Död? Salig er den, som ligner hende! Evige glæder vente hans Aand i de himmelske Boliger Græder ei Börn, Slægtninger, Venner men lever som Hun! _____ Hist er Hun nu, Fordi Hun var saa ædel her, Her var Hun ædel, for at være hvor Hun er.
   

Conrad Reventlow fødtes 21. April 1644 i Kjøbenhavn, besøgte Akademiet i Sorø og studerede ved flere fremmede Universiteter, stod en kort Tid som Kammerjunker i Ærkebiskoppen Hertug August Frederiks Tjeneste og udnævntes allerede i en Alder af 21 Aar til Hofjunker og Kammerherre ved det danske Hof og i Juli 1667 til Hof-og Kancelliraad, i hvilken Stilling han oftere blev benyttet i indenlandske og udenlandske Sager.

I Forhandlingerne vedrørende den pløenske Successionssag spillede han en fremtrædende Rolle og var i Juli 1668 Medlem af den tønderske Kommission. Efter Lentes Død stod han, dog ikke med Titel af Kansler, i Spidsen for tyske Kancelli. 1. Jan. 1669 sendtes han til Gottorp for at overbringe Hertug Christian Albrecht dennes Medgift og blev 1670 Amtmand over Haderslev Amt og Aaret efter Landraad i Slesvig og Holsten. 1672 fik han det hvide Baand og ophøjedes 1673 I Lensgrevestanden.

I Maj 1675 blev han Oberst for 2. fyenske Regiment Kavalleri og tog i denne Egenskab Del i den skaanske Krig. 1676 udmærkede ban sig gjentagne Gange som Partigænger og var med i Slaget ved Lund. Under Felttoget 1677 stod han i Spidsen for slesvigske Kavalleriregiment, men tog allerede Aaret efter ifølge Ansøgning sin Afsked fra Krigstjenesten og afsendtes i diplomatisk Mission til Biskoppen af M¸nster. Efter sin Svigerfader Vincens Joachim v. Hahn arvede han 1680 Overjægermesterembedet og udnævntes til Geheimeraad.

I Juli 1681 blev han Patron for Universitetet samt dekoreret med Elefantordenen og indtraadte vistnok det følgende Aar i Konseillet. Efter Ahlefeldts Død gættede mange paa ham som Efterfølger i Storkansler Embedet, men Reventlow, der uden Tvivl har hindret Griffenfelds Løsladelse af Frygt for at denne atter skulde gjenvinde sin Stilling, opnaaede dog ikke under Christian V. denne Værdighed. I politisk Henseende fortsatte han Ehrenschilds franskvenlige Retning, støttet til dennes Svigersøn Thomas Balthasar v. Jessen. I Juni 1689 var han med Brandt og Jessen Medlem af Kommissionen i Anledning af de om Jever opstaaede Stridigheder og afsluttede i Aug. med Ehrenschild og Jessen Traktaten med Kongen af England angaaende de ham overladte Hjælpetropper. 1690 i Nov. forhandler han med Jens Juel og Jessen om Afslutningen af en Traktat med de engelske og hollandske Ministre.

I Aug. 1691 var han med Gyldenløve, Brandt og Jessen forordnet i Kommissionen til Afslutningen af Ægteskabskontrakten mellem Johan Georg af Sachsen og Prinsesse Sophie Hedvig. D. 26. Aug. 1699 udnævntes han til Storkansler. Skjønt han ved Christian Gyldenløves og Carl Ahlefelds stigende Gunst hos Kongen tabte i Indflydelse, bevarede han dog Kongens fulde Naade til sin Død, der indtraf 21. Juli 1708 paa Clausholm. Reventlow skildres almindeligt som en hæderlig og retsindig Personlighed uden synderlig fremragende Ævner.

Næppe med Urette hedder det om ham, at han var naaet til de højeste Værdigheder ved stadig at klynge sig til Hoffets Yndlinge, særlig Gabel og Hahn. Ved sine glimrende Fester, "magnifique Baller og Maskerader", hvor Kongehuset jævnlig var Gjæst, søgte han ogsaa at sikre sig den forlystelseselskende Konges Gunst. I Aaret 1690 var hans Gjæld stegen til 100,000 Rdlr., til hvis Dækning Kongen skal have skjænket ham 26,000 Rdlr. Reventlow havde været gift to Gange, først (1667) med Anna Margarethe Gabel og siden (1681) med Sophie Amalie v. Hahn. 1631 oprettede han Grevskabet Reventlow, 1684 erhvervede han Frisenvold og Løjstrup , 1683 kjøbte han Clausholm.

Fra "Efterladte Papirer fra den Reventlowske Familiekreds, bd. I" af Louis Bobé

Webstedet anvender The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 15.0, forfattet af Darrin Lythgoe © 2001-2025.

Oprettet af Christian Ditlev Reventlow. | EU-persondataforordningen.

Template no. 7