Portrætter

Slægten Reventlow:

Christian Detlev Reventlow
(1775 - 1851)

Fra venstre Christian Detlef greve af Reventlow, 1775-1851 (V, 47) Sophie Charlotte komtesse af Reventlow, 1779-1846 (V, 50) Sophie Friderica Louise Charlotte grevinde af Reventlow, født von Beulwitz, 1747-1822 Charlotte Augusta Agnes komtesse af Reventlow, 1790-1864 (V, 57) (på moderens skød) Louise Sybille komtesse af Reventlow, 1783-1848 (V, 53) Gehejmestatsminister Christian Detlef Friderich greve af Reventlow, 1748-1827 (V, 42) Ernst Christopher Detlef greve af Reventlow, 1786-1859 (V, 55) Conrad Detlev Cay greve af Reventlow, 1785-1840 (V, 54) Einert Carl Detlef greve af Reventlow, 1788-1867 (V, 56) Ludvig Detlev greve af Reventlow, 1780-1857 (V, 51) Samt ammen Lola. Skitse malet 1790 af Nicolaus Wolff.


Andre slægter:

Mogens Gøye
(1470 - 1544)



Slotte og Herregårde


Clausholm
Clausholm

Clausholm tilhørte i 1300-tallet den danske adelsslægt Panter. Herregården blev belejret og ødelagt i 1359 i forbindelse med stridigheder i de jyske adelsmænds opstand mod Valdemar Atterdag (1320-1375).

I begyndelsen af 1500-tallet var Clausholm ejet af Mogens Gøye, en af landets rigeste og mest indflydelsesrige adelsmænd. Ved hans død i 1544 blev Clausholm delt mellem børnene, Albrecht og Ellen Gøye. Som det ofte skete i 1500-tallet, blev også hovedbygningen delt, således at de flyttede ind med deres familier i hver sin del af bygningen. Det førte til stridigheder, som kulminerede med, at Ellen Gøye opførte en ny bygning så tæt ved broderens del af gården, at vinduerne ikke kunne åbnes.

Efter en kompliceret arvesag overtog Conrad Reventlow (1644-1708) rettighederne til Clausholm ved en højesteretsdom i 1686. Reventlow blev senere storkansler, der var et af hoffets højeste embeder. Han rev de gamle bygninger ned og opførte i stedet en ny hovedbygning, der stod færdig i 1699, og som er et af de bedst bevarede eksempler på herregårde i barokstil fra slutningen af 1600-tallet.

Slottet er indrettet sådan, at storkansleren selv boede i stueetagen, mens etagen ovenover var beregnet til kongeligt besøg. Førstesalen er derfor finere med højere til loftet og mere stuk. Både slot og park er et af de første og mest helstøbte barokanlæg i Danmark.

Conrad Reventlow døde i 1708 og Clausholm blev derefter ejet af enken, Sophie Amalie Hahn.

Parrets datter, Anne Sophie Reventlow, knytter sig til den næste periode af Clausholms liv. Kun 19 år gammel blev hun i 1712 bortført af kong Frederik IV (1671-1733). Kongen giftede sig med Anne Sophie til venstre hånd og udnævnte hende til fyrstinde af Slesvig.

I 1718 købte Frederik IV Clausholm og opførte, i perioden mellem 1722 og 1723, de mindre sidefløje mod syd. Efter dronning Louises død i 1721, giftede Frederik IV sig med Anne Sophie til højre hånd og kronede hende efterfølgende til dronning.

Frederik IV døde i 1730 og Christian VI (1699 - 1746), der ikke var venligt stemt mod sin stedmor, forviste dronning Anne Sophie til Clausholm, hvor hun levede til sin død omgivet af en stor hofstab. Dronningen døde i 1743, hofstaben og hendes ejendele blev spredt, mens Clausholm i 1758 overgik til nordmanden Mathias Vilhelm Huitfeldt. Yderligere oplysninger: http://www.danskeherregaarde.dk/manorholder/c/clausholm.aspx



Heraldik


Reventlow, Christian Detlev 1775-1851
Reventlow, Christian Detlev 1775-1851

Ridder af Dannebrog

Symbolum: "Murus - aheneo fermior - esto, verbo civinc redemteris confidere, idemque Seque"



Gravsten og epitafier


Johan Otto og Inge Reventlow
Johan Otto og Inge Reventlow

   

Udskriv Tilføj bogmærke
Elizabeth Manon Baronesse Schaffalitzky de Muckadell

Elizabeth Manon Baronesse Schaffalitzky de Muckadell



Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Elizabeth Manon Baronesse Schaffalitzky de Muckadell

Generation: 2

  1. 2.  Christian Schaffalitzky de Muckadell

    Christian blev gift med Geraldine Mary Macmorrow [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 3.  Geraldine Mary Macmorrow
    Børn:
    1. Joanna Ellinor Baronesse Schaffalitzky de Muckadell
    2. 1. Elizabeth Manon Baronesse Schaffalitzky de Muckadell


Generation: 3

  1. 4.  Baron Henrik Schaffalitzky de Muckadell

    Henrik blev gift med Ellinor Lüttichau Ellinor (datter af Christian Ditlev Lüttichau og Vibeke Schack Brockdorff) blev født den 6 dec. 1925 i Tjele, Viborg, Danmark; døde den 14 apr. 2001. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 5.  Ellinor Lüttichau blev født den 6 dec. 1925 i Tjele, Viborg, Danmark (datter af Christian Ditlev Lüttichau og Vibeke Schack Brockdorff); døde den 14 apr. 2001.
    Børn:
    1. 2. Christian Schaffalitzky de Muckadell
    2. Vibeke Margrethe Baronesse Schaffalitzky de Muckadell


Generation: 4

  1. 8.  Baron Christian Albrecht Schaffalitzky de MuckadellBaron Christian Albrecht Schaffalitzky de Muckadell blev født den 21 aug. 1894 i Brobygård, Sønder Broby Sogn, Sallinge Herred, Svendborg Amt, Danmark (søn af Lensgreve Albrecht Christopher Carl Ludvig Schaffalitzky de Muckadell og Charlotte Christiane Sofie Cederfeld de Simonsen); døde den 1 jul. 1978.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Vallø Slot, Valløby Sogn, Bjæverskov Herred, Præstø Amt, Danmark,; Kurator, Vallø
    • Ejendom: Bjergsted Skov, Bjergsted, Jyderup, Danmark; Bopæl: Bjergsted Skovridergård
    • Titel: Kammerherre

    Notater:

    Baron Schaffalitzky de Muckadell død

    Den kendte forstmand, kammerherre, baron Christian Schaffalitzky de Muckadell, Bjergsted Skovridergård, er død, 83 år. På det smukke godt "Brobygård" på Sydvestfyn, havde Schaffalitzky sit barndomshjem, og fik her sin første interesse for skovbrug, videreført da han efter studentereksamen rejste til USA for at studere moderne forstvæsen. Den første opgave efter hjemkomsten fra Amerika, blev plan - og kortlægning af Muckadell skovdistrikt, under Muckadell gods på Fyn. Siden 1924 havde han boet på Bjergsted Skovridergård, hvor han og hustruen. Røskva Schaffalitzky de Muckadell, skabte et smukt og harmonisk hjem for deres to sønner, Michael og Henrik. Den ældste Michael, bor nu på "Brobygård", den yngste, Henrik, opholdt sig gennem mange år i Irland.

    Kammerherren har tilført dansk skovbrug mange værdifulde ting og nyskabelser, hvoraf størst opmærksomhed samlede sig om kvadratskovbrug. Der kom forststuderende fra mange lande og ideen er taget op som eksempel på særdeles rationel, moderne for skovbrug. - Ingen kunne som kammerherren lede en skovekskursion, så det blev en uforglemmelig oplevelse for tilhørerne, og ingen skovejer kendte og elskede sine skove bedre og mere end ham. På alle måder var han vågen overfor udviklingen, og både de nævnte forsøg og andre nye former for tilplantning gik han interesseret dygtig og idealistisk ind for. Denne indsigt og dygtighed førte bl.a. til, at han blev formand for Dansk Skovforenings handelsudvalg og var desuden formand for foreningens bestyrelse til han i 1947 ønskede at fratræde, og da blev udnævnt til æresmedlem.

    Schaffalitzky de Muckadell fik gennem årene mange andre tillidshverv, bl.a. som medlem af Bregninge-Bjergsted sogneråd, af statens skovnævn, i bestyrelsen for A/S Junkers Savværk, og en af de poster, han satte mest pris på var beføjelserne som kurator for Vallø stift med mange ophold sammen med hustruen og sønnerne på Vallø Slot. Venner og beboere lærte kammerherren at kende som et stout personlighed, stilfærdige og korrekt med en medfødt myndighed forenet med en hjertelig og venlig væremåde, som bevirkede, at alle, der kendte ham, holdt af ham og respekterede ham som et værdifuldt og fint menneske.

    Sidens hustruens død for snart mange år siden førte Schaffalitzky de Muckadell en mere tilbagetrukket tilværelse, men vedblev at følge interesseret med i både udvikling og alt, hvad der ellers skete omkring ham.

    Nekrolog: Kalundborg Folkeblad 4. juli 1978, side 6

    Christian blev gift med Röskva Margrete Metz den 12 maj 1920 i København, Sokkelund Herred, Københavns Amt, Danmark. Röskva blev født den 5 aug. 1887 i København, Sokkelund Herred, Københavns Amt, Danmark; døde den 26 feb. 1968. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 9.  Röskva Margrete Metz blev født den 5 aug. 1887 i København, Sokkelund Herred, Københavns Amt, Danmark; døde den 26 feb. 1968.

    Notater:

    Kammerherreinde fru Schaffalitzky de Mukadell in memoriam.

    Kammerherre, baron Schaffalitzky de Muckadell, Bjergsted Skovridergård har haft den sorg at miste sin hustru, kammerherreinde, baronesse Røskva Margrethe Schaffalitzky de Muckadell, der, som kort meddelt er død i en alder af 80 år.

    Kammerherreinde, der var født Metz, stammede fra København. I sin ungdom opholdt hun sig en del i udlandet og rejste bl.a. til USA, hvor hun, lærte sin mand at kende. På Bjergsted Skovridergård blev levet et smukt og harmonisk familieliv. Fru Schaffalitzky var et fint og yndig menneske, en levende personlighed, og samtidig ligefrem og hjertelig i sin væremåde, elsket og beundret af sine mange venner og respekteret af alle.

    Ikke mindst under besættelsen beviste hun sin hjælpsomme indstilling og medvirkede i humanitære foranstaltninger, blandt andet ved bespisning af frihedskæmperne, hvor hun deltog i arbejdet på "Sølyst". Desuden har fru Schaffalitzky været formand for Bregninge-Bjergsted-afdelingens for Danske Kvinders Beredskab, og også på andre måder interesseret sig for hjælpearbejde. Hjemmet på "Skovridergården" og de store skove var kammerherreindes daglige verden, hun elskede denne plet og færdes ofte på lange traveture i skovene. Det var en personlig sorg, da der måtte slækkes på dette, da kræfterne begyndte at svigte, men hun vedblev selv at have meget at give til dem hun holdt af.

    Kammerherreinden efterlader, foruden sin mand tre sønner, hvoraf en bor ved Køge, en på Fyn og en i Irland.

    Nekrolog: Kalundborg Folkeblad 28. feb. 1968, side 6

    Børn:
    1. Baron Michael Schaffalitzky de Muckadell
    2. 4. Baron Henrik Schaffalitzky de Muckadell

  3. 10.  Christian Ditlev LüttichauChristian Ditlev Lüttichau blev født den 4 nov. 1895 (søn af Helmuth von Lüttichau og Fanny Julie Caroline Mathilde Basse Fønss); døde den 22 okt. 1963.

    Christian blev gift med Vibeke Schack Brockdorff den 12 aug. 1921. Vibeke (datter af Frederik Adolph William Schack Brockdorff og Adelheid Marie Kaas) blev født den 14 aug. 1900; døde den 13 jun. 1954. [Gruppeskema] [Familietavle]


  4. 11.  Vibeke Schack BrockdorffVibeke Schack Brockdorff blev født den 14 aug. 1900 (datter af Frederik Adolph William Schack Brockdorff og Adelheid Marie Kaas); døde den 13 jun. 1954.
    Børn:
    1. Fanny Adelheid Lüttichau blev født den 4 jul. 1922 i Tjele, Viborg, Danmark; døde den 12 feb. 1993.
    2. Gudrun Vibeke Lüttichau blev født den 6 jun. 1923 i Tjele, Viborg, Danmark; døde den 5 mar. 1983 i Holte, Søllerød Sogn, Sokkelund Herred, Københavns Amt, Danmark.
    3. Hans Helmuth Lüttichau blev født den 9 jan. 1925 i Tjele, Viborg, Danmark; døde den 23 dec. 1988.
    4. 5. Ellinor Lüttichau blev født den 6 dec. 1925 i Tjele, Viborg, Danmark; døde den 14 apr. 2001.
    5. Ellen Lüttichau