Portrætter

Slægten Reventlow:

Ludvig Eduard Alexander Reventlow
(1848 - 1916)



Andre slægter:

Ida Augusta Hardenberg-Reventlow
(1798 - 1866)

* 1815 m. Harald greve Holck (1785-1839)


Slotte og Herregårde


Pederstrup
Pederstrup

Pederstrup var i henved 200 år underlagt grevskabet Christianssæde og i perioden 1813-1827 hjem for greve Christian Ditlev Frederik Reventlow, der var en af hovedkræfterne bag landboreformernes gennemførelse.

Pederstrup fungerede som forpagtergård under grevskabet, indtil den senere statsminister greve Christian Ditlev Frederik Reventlow, som overtog grevskabet Christianssæde i 1775, gjorde Pederstrup til grevskabets hovedsæde, da han i 1813 trak sig tilbage fra sin embedskarriere i København for at slå sig ned med familien på Lolland.



Heraldik


1767 vaaben.jpg
1767 vaaben.jpg



Gravsten og epitafier


Epitafium over Jørgen Skeel, Auning Kirke
Epitafium over Jørgen Skeel, Auning Kirke

I 1699 byggedes Skeelernes pompøse gravkapel med epitafiet til minde om Chresten Skeel den Riges søn, kammerjunker Jørgen Skeel (1656-1695). I kraft af sin arv var han landets rigeste adelsmand. Han var berejst i hele Europa og havde studeret ved Københavns Universitet. Han giftede sig i 1691 med den kun 13-årige Benedicte Margrethe Brockdorff fra Holsten, men døde pludselig 4 år senere, 39 år gammel. Den unge enke, hvis viljestyrke og selvbevidsthed der foreligger adskillige vidnesbyrd om, søgte og fik - efter 4 år - kongens tilladelse til et "tarveligt Epithaphium - med den Vilkor, at Kirken på sin Bygning ej derved tager skade". Denne vanskelige opgave blev da overladt til tidens førende billedhugger, som havde etableret sig med værksted i København, belgieren Thomas Quellinus, hvis gravkapel for oberst Hans Friis ved Hørning kirke ved Clausholm fra 1691 var i frisk erindring. Med Thomas Quellinus´ fornemme gravkapel og epitafium lades ingen tvivl tilbage om enkens ønske i retning af et varigt minde for den afdøde. Det er et af den europæiske barokkunsts fineste arbejder og et fornemt eksempel på, hvordan den kunstneriske og arkitektoniske orientering efter reformationen gik imod Nederlandene.

Smedejernsgitteret, som danner indgang til gravkapellet, er det første i rækken af de stilfulde portalgitre, som er karakteristiske for Thomas Quellinus´gravminder i Danmark, og som med rimelig sikkerhed formodes at være tegnet af billedhuggeren selv. I halvbuen over dørene ses springværk-lignende slyngninger, som omslutter Benedicte Margrethe Brockdorff´s navnetræk. Lågernes nederste felt er udfyldt af en symmetrisk dekoration, mens det øverste felt består af jernstænger og mellem disse bølgeformede jernspidser. På dørrammen er sat rosetter. I et gelænder af smedejern rundt om åbningen til kapellets krypt ses også rosetter i regelmæssigt mønster og over dem en smal frise med akantusslyng.
Kammerjunker Jørgen Skeel´s portrætmedaillon på sarkofagen i kapellets krypt. Bemærk, hvordan paryk og skærf vælder ud over medaillonkanten - et karakteristisk træk for billedhuggeren. Ved kammerjunkerens "Liig-begengelse d. 23. april 1695 var en Høy-Adelig og Høyanseelig Folcke-riig Forsamling" forsamlet i "Estrups Sogne-Kircke i Auning".
Thomas Quellinus´s marmorepitafium i kapellet på nordsiden af Auning kirke er af sagkyndige kaldt "et af billedhuggerens ypperste og mest holdningsfulde værker." Dets flotte rejsning understreges af rummets arkitektoniske udformning, som også er kendetegnende for Quellinus: en indgang gennem en smedejernsportal til et kvadratisk rum, hvor gulvet er hævet nogle trin over kirkens gulv. Midt for indgangen fører en trappe ned til en krypt.
På epitafiet er kammerjunkeren fremstillet hvilende på en svær sarkofag i rødflammet marmor og omgivet af 4 dyder: Retfærdighedens, Klogskabens, Rygtets og Mådeholdets gudinder. Baggrundsudsmykningen er i sort og hvid marmor, hvor 4 søjler bærer en gesims med en brudt fronton. Over kammerjunkeren ses B. M. Brockdorff´s portræt og monogram, og på fløjene ses våben-mærkerne for henholdsvis kammerjunkeren og hustruen.
I dag står både kammerjunkerens og oberstens marmor-sarkofager i krypten sammen med 5 andre, og i niveau med epitafiet står 8 sandstens-sarkofager. Den sidste er fra 1844.
Sammenligner man de våbenmærker og hjelmtegn på epitafiets sidefelter, som udgør Jørgen Skeels og Benedicte Margrethe Brockdorffs anerækker, er det påfaldende, at hjelmtegnene er slået af og våbenmærkerne slebet ned i hustruens side. Det kan skyldes, at hun aldrig gjorde brug af den gravplads, hun havde forberedt for sig selv her, men overlod den til den søn, som var i vente, da hun pludselig stod med ansvaret for et af Jyllands største herresæder. Denne søn, Christen Scheel, blev oberst ved Fynske Livregiment, men døde 36 år gammel - endnu yngre end sin far. Benedicte Margrethe Brockdorff selv blev gift med greve Chr. Ditlev Reventlow i 1700 og flyttede med ham ind på Krenkerup på Lolland.
   

Udskriv Tilføj bogmærke
Johan Von Der Wisch

Johan Von Der Wisch

Mand ca. 1606 - eft. 1665  (> 60 år)

Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Johan Von Der Wisch blev født cirka 1606 (søn af Henrik Von Der Wisch og Anna Pogwisch); døde efter 1665.

    Notater:

    Kilde:
    DAA 1982-84 p593 38c*

    Familie/Ægtefælle/Partner: Elisabeth Vam Damme. Elisabeth (datter af Volf Vam Damme og Dorothea Rantzau) døde i 1646; blev begravet den 16 jul. 1646 i Flensborg, Slesvig-Holsten, Tyskland. [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. Dorothea Von Der Wisch blev født cirka 1640 i Schirnau, Bunsdorf, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i Königsförde, Eckernförde, Slesvig-Holsten, Tyskland.

Generation: 2

  1. 2.  Henrik Von Der Wisch blev født skønnet 1580 (søn af Volf Von Der Wisch og Dorothea Von Der Wisch); døde i 1642.

    Henrik blev gift med Anna Pogwisch den 9 jun. 1605 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland. Anna (datter af Claus Pogwisch) blev født den 27 jul. 1579; døde den 1 jun. 1650. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 3.  Anna Pogwisch blev født den 27 jul. 1579 (datter af Claus Pogwisch); døde den 1 jun. 1650.
    Børn:
    1. 1. Johan Von Der Wisch blev født cirka 1606; døde efter 1665.


Generation: 3

  1. 4.  Volf Von Der Wisch blev født cirka 1532 i Olpenæs (Olpenitz), Kappeln, Slesvig-Holsten, Tyskland (søn af Jørgen Von Der Wisch og Cathrine Vam Damme); døde i 1602 i Fresenhagen, Stadum, Slesvig-Holsten, Tyskland.

    Notater:

    Kilde:
    DAA 1982-84 p575 8a*

    Volf blev gift med Dorothea Von Der Wisch i 1556. Dorothea (datter af Claus Von Der Wisch og Anna Reventlow) blev født i 1540 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i 1626 i Fresenhagen, Stadum, Slesvig-Holsten, Tyskland. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 5.  Dorothea Von Der Wisch blev født i 1540 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland (datter af Claus Von Der Wisch og Anna Reventlow); døde i 1626 i Fresenhagen, Stadum, Slesvig-Holsten, Tyskland.

    Notater:

    Kilde:
    DAA 1982-84 p575 8a*

    Børn:
    1. Margrethe Von Der Wisch døde i dec. 1619.
    2. Jørgen Von Der Wisch blev født cirka 1560; døde i 1629.
    3. Mette Von Der Wisch blev født før 1580 i Fresenhagen, Stadum, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i 1640 i Kiel, Slesvig-Holsten, Tyskland; blev begravet i okt. 1640 i St. Nikolai, Kiel, Slesvig-Holsten, Tyskland.
    4. 2. Henrik Von Der Wisch blev født skønnet 1580; døde i 1642.
    5. Johan Von Der Wisch blev født i apr. 1587; døde den 29 dec. 1658 i På Flugt Til Eckernförde, ,; blev begravet den 10 jul. 1661 i Flensborg, Slesvig-Holsten, Tyskland.
    6. Anna Von Der Wisch blev født i 1591 i Fresenhagen, Stadum, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i 1618 i Dörpt, ,.

  3. 6.  Claus Pogwisch blev født i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland.
    Børn:
    1. 3. Anna Pogwisch blev født den 27 jul. 1579; døde den 1 jun. 1650.


Generation: 4

  1. 8.  Jørgen Von Der Wisch blev født før 1512 (søn af Ditlev Von Der Wisch); døde i 1563.

    Notater:


    v. d. Wisch, Jørgen, -1563, stundum kaldet J. v. d. W. til Adskillelse fra sin nedennævnte Fætter, var Søn af den i Ditmarsken faldne Ditlev v. d. W. Han var 1512 Hof junker paa Gottorp hos Hertug Frederik, og da denne blev Konge, fulgte han med til Danmark, hvor han strax fik Dronningens Livgedingsslot Nykjøbing i Forlening. Han maatte dog alt 1526 fratræde dette Slot til en dansk Adelsmand, Mogens Bille, hvad der gav Anledning til adskillig Voldsomhed.

    En Frænde af den afgaaende Lensmand, Hartvig v. d. W., gjorde sig skyldig i et raat Overfald paa den tiltrædende Lensmand, men heller ikke J. v. d. W. paa sin Side gik Ram forbi, thi 1528 udstedte Kongen et Skadesløsbrev til ham paa 1200 Mk. for den Skade paa Heste og anden Del, han havde lidt, da han fratraadte Nykjøbing. I Stedet for dette Len fik han Aalholm, som 1534 blev taget ved Overrumpling af Nysted Borgere, der overgav det til Grev Christoffer.

    J. v. d. W. var dog selv fraværende og skulde alligevel have været af med Slottet, da Hr. Johan Rantzau kort forinden havde faaet Tilladelse til at indløse det fra ham. Om han er den J. v. d. W., deri de følgende Aar tjener til Søs som Fører af en Bøjert med 53 Mands Besætning, er usikkert, men fra 1543 forekommer han som kongl. Raad. Han deltog 1548 med 5 Heste i Brudetoget til Sachsen, var Aaret efter Kongens befuldmægtigede paa Mødet i Assens angaaende Koadjutoren i Slesvig Hertug Frederiks Arveafkald, og 1554 var han i Dronningens og Hertug Frederiks Følge paa Rejsen til Wismar.

    Han skrives oftest til Olpenæs, men ejede ogsaa Fresenhagen og Lütjenhorn samt Garden i Frisland, som han kjøbte 1534. Hans Hustru hed Anna og overlevede hans Død 1563, men tidligere skal han have været gift med en Cathrine v. Damme.

    Jørgen blev gift med Cathrine Vam Damme. Cathrine (datter af Otto Vam Damme og Anna Von Der Wisch) blev født den 29 sep. 1547; døde den 1 mar. 1577; blev begravet i Rendsburg, Slesvig-Holsten, Tyskland. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 9.  Cathrine Vam Damme blev født den 29 sep. 1547 (datter af Otto Vam Damme og Anna Von Der Wisch); døde den 1 mar. 1577; blev begravet i Rendsburg, Slesvig-Holsten, Tyskland.
    Børn:
    1. Margrethe Van Der Wisch døde efter 1601.
    2. 4. Volf Von Der Wisch blev født cirka 1532 i Olpenæs (Olpenitz), Kappeln, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i 1602 i Fresenhagen, Stadum, Slesvig-Holsten, Tyskland.

  3. 10.  Claus Von Der Wisch blev født i 1504 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland (søn af Sivert Von Der Wisch og Anna von Ahlefeldt); døde i 1559 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland.

    Notater:


    BESIDDELSER:Grønholt med Damp og Nordby, Binebæk og Glasau

    kgl råd, Amtmand i Aabenraa, Rendsburg og Tønder.

    Han skrev sig til Grønholt med Damp og Nordby, Binebek og Glasau der blev arvet efter hans barnløse broder Jørgen. Lehnsbrev for ham og broderen Hans dateret 1554 den 22 maj. Han var 1519 ved hoffet på Gottorp og 1528-35 var han amtmand i Aabenrå og 1535 kongeligt råd og 1535-42 var han amtmand i Rendsburg og herefter til 1546 i Tønder. Han sluttede 1554 et forlig med byen Ekernförde.

    Beskæftigelse:
    Amtmand i Rendsburg

    Claus blev gift med Anna Reventlow. Anna (datter af Joachim Reventlow og Abel Buchwald) blev født skønnet 1504 i Rixdorf, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde cirka 1548 i Aabenraa, Rise Herred, Aabenraa Amt, Danmark. [Gruppeskema] [Familietavle]


  4. 11.  Anna Reventlow blev født skønnet 1504 i Rixdorf, Slesvig-Holsten, Tyskland (datter af Joachim Reventlow og Abel Buchwald); døde cirka 1548 i Aabenraa, Rise Herred, Aabenraa Amt, Danmark.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Family Line: I. Den holstenske linje
    • Kilde: DDA 1939 p24 - 2,5

    Notater:

    Anna, g. m. kgl. Raad, Amtmand i Aabenraa, Rendsburg og Tønder Claus von der Wisch til Grönholt med Damp og Nordby, Binebek og Glasau d. 1559 (g. 2° 1550 m. Margrethe Rantzau, levede 1566).
    (Aarb. XLVIII, S. 107).

    Børn:
    1. Sophie Von Der Wisch blev født cirka 1525 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i okt. 1599.
    2. Anna Clausdatter Von Der Wisch blev født cirka 1530 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i Arlevad (Arlewatt), Nordfriesland, Slesvig-Holsten, Tyskland.
    3. Ditlev Von Der Wisch blev født i 1540 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i 1588; blev begravet i Siseby, Slesvig-Holsten, Tyskland.
    4. Margrethe Von Der Wisch blev født cirka 1540 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde efter 1622.
    5. 5. Dorothea Von Der Wisch blev født i 1540 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i 1626 i Fresenhagen, Stadum, Slesvig-Holsten, Tyskland.
    6. Magdalene Von Der Wisch blev født cirka 1545 i Grünholz, Thumby, Slesvig-Holsten, Tyskland; døde i Wulfsfelde, ,.