free
web stats
Fornavn:
Efternavn:

Arveprins Frederik af Danmark

Arveprins Frederik af Danmark

Mand 1763 - 1805  (42 år)Search using:
  
Personlige oplysninger    |    Medie    |    Begivenheds Kort    |    Alle    |    PDF

 • Navn Arveprins Frederik af Danmark 
  Født 11 okt. 1763 
  Køn Mand 
  Beskæftigelse
  • Arveprins
  Død 7 dec. 1805  Amalienborg, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Notater 
  • Arveprins Frederik (Friderich) (11. oktober 1753 på Christiansborg – 7. december 1805 på Amalienborg) var en dansk prins, søn af Frederik V af Danmark-Norge og dronning Juliane Marie som deres eneste fælles barn. Arveprinsen var dansk-norsk tronfølger (efter sin halvbror Christian VII) i perioden 1766-68, indtil hans svigerinde, dronning Caroline Mathilde, nedkom med sønnen kronprins Frederik (VI). I 1772-84 var han regent for den sindssyge halvbroder. Som regent stod den unge prins i skyggen af sin mor enkedronning Juliane Marie og sin tidligere lærer stats- og gehejmekabinetssekretær Ove Høegh-Guldberg. Han var gift med Sofie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin. Der var fire børn i ægteskabet: Juliane Sophie, Christian VIII, Louise Charlotte og arveprins Ferdinand.

   For at skaffe ham en fystelig stilling, blev han allerede i en alder af 3 år valgt til koadjutor i fyrstbispedømmet Lübeck, hvor han med tiden skulle efterfølge den daværende fyrstbiskop. Imidlertid blev det ved mageskiftetraktaterne af 1767 og 1773 fastslået, at prinsen skulle give afkald på denne værdighed. Den opdragelse, han havde fået, var ikke blevet baseret på, at han skulle være fyrste i en lille tysk stat. Han var tværtimod siden enevældens indførelse den første danske prins, der blev opdraget til at opfatte dansk som sit egentlige modersmål. Derfor var fremtrædende danske videnskabsmænd som Jens Schielderup Sneedorff og senere Ove Høegh-Guldberg hans vigtigste lærere.

   Men prinsen viste ikke evner til at anvende den undervisning, han havde fået, i praksis. Det var derfor en overraskelse, at han skulle komme til at stå i spidsen for staten. Men Johann Friedrich Struensee havde under sit regimente forvist prinsen og hans moder, enkedronning Juliane Marie, fra hoffet, hvorefter de i en periode boede på Fredensborg slot som forviste fra hoffet.

   Derfor blev prinsen et samlingspunkt for dem, der ville Struensee til livs, og da januarnatten 1772 havde fjernet Struensee og dronning Caroline Mathilde og deres allierede fra magten, blev det arveprinsen, der kom til at stå som samlingspunkt for regeringen. Men i virkeligheden var han kun et navn. Det er velbekendt, at han var under indflydelse af sin moder, og at de begge med hensyn til statens anliggender nøje fulgte Guldbergs råd.

   Hvor lidet betydelig han end viste sig på alle de områder, hvor han fik noget at gøre, stod han dog afgjort som den mest fremtrædende mand i staten. Så meget mere kan man forstå, at han blev utilfreds, da den unge kronprins Frederik 14. april 1784 gjorde ende på det guldbergske styre. Han protesterede derfor heftigt den dag, da kronprinsen i det afgørende statsrådsmøde forelagde det forslag for den sindssyge konge, hvorefter statsrådet skulle sammensættes af helt andre personligheder end dem, der var arveprinsens og enkedronningens kårne mænd. Det menes endog, at det kom til håndgribeligheder mellem ham og kronprinsen, da det gjaldt om, hvem der kunne sikre sig kongens person.

   Med denne begivenhed var arveprinsens politiske rolle udspillet. Forholdet imellem ham og kronprinsen bevarede en vis ydre høflig karakter, men kunne ikke blive varmt, og arveprinsen sank hen i et ganske betydningsløst privatliv.

  Person-ID I10257  Reventlow
  Sidst ændret 4 sep. 2019 

  Far Aner Frederik D. 5, Konge af Danmark
            f. 31 mar. 1723, Københavns Slot, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted
            d. 14 jan. 1766, Christiansborg Slot, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Age 42 år) 
  Mor Aner Juliane Marie af Braunschweig-Wolfenbüttel
            f. sep. 1729
            d. 10 okt. 1796, Fredensborg, Asminderød Sogn, Lynge-Kronborg Herred, Danmark, Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Age ~ 67 år) 
  Gift jul. 1752  Frederiksborg Slot, Hillerød, Lynge-Frederiksborg Herred, Frederiksborg Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Familie-ID F29405  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Familie Aner Sofie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin 
  Gift 21 okt. 1774 
  Børn 
   1. Juliane Sofie af Danmark
            f. 1776
            d. 1850  (Age 74 år)
  +2. Christian D. 8, Konge af Danmark
            f. 18 sep. 1786, Christiansborg Slot, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted
            d. 20 jan. 1848, Amalienborg, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Age 61 år)
  +3. Louise Charlotte, Prinsesse af Danmark
            f. 30 okt. 1789, Christiansborg Slot, København, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted
            d. 28 mar. 1864, København, Sokkelund Herred, Københavns Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Age 74 år)
   4. Arveprins Ferdinand af Danmark
            f. 1792
            d. 1863  (Age 71 år)
  Sidst ændret 4 sep. 2019 
  Familie-ID F25498  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Begivenheds Kort
  Link til Google MapsBarn - Christian D. 8, Konge af Danmark - 18 sep. 1786 - Christiansborg Slot, København, Danmark Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Louise Charlotte, Prinsesse af Danmark - 30 okt. 1789 - Christiansborg Slot, København, Danmark Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - 7 dec. 1805 - Amalienborg, København, Danmark Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Billeder
  danmark_frederik_10280.jpg
  danmark_frederik_10280.jpg