Portrætter

Slægten Reventlow:

Ernst Christian Reventlow
(1799 - 1873)



Andre slægter:

Holger Reedtz
(1660 - 1707)



Slotte og Herregårde


Pederstrup
Pederstrup

Pederstrup var i henved 200 år underlagt grevskabet Christianssæde og i perioden 1813-1827 hjem for greve Christian Ditlev Frederik Reventlow, der var en af hovedkræfterne bag landboreformernes gennemførelse.

Pederstrup fungerede som forpagtergård under grevskabet, indtil den senere statsminister greve Christian Ditlev Frederik Reventlow, som overtog grevskabet Christianssæde i 1775, gjorde Pederstrup til grevskabets hovedsæde, da han i 1813 trak sig tilbage fra sin embedskarriere i København for at slå sig ned med familien på Lolland.



Heraldik


Skærmbillede 2021-12-02 kl. 23.08.40.jpg
Skærmbillede 2021-12-02 kl. 23.08.40.jpg



Gravsten og epitafier


Reventlow, Ludvig Christian Ditlev Frederik Leopold Ernst (1808-1835)
Reventlow, Ludvig Christian Ditlev Frederik Leopold Ernst (1808-1835)

Ludvig! Skjønt lykkelig i alle 
dit ydre Livs Forhold, droges 
dog det Blik, som forstod at 
skatte Dig, hen til den Hier-
tets Renhed, hvorfra ale-
ne en værdigere Lykke tager 
sin Udsending og derfor vende 
vi med Vemodens Længsel 
Aandens Øie mod Sjælenes 
Land, hvorhen Du kaldtes til 
højere Lyksalighed, til mere 
udvidet Virken, og hvor vi en-
gang verdigere skulle prise 
Gud for det stærke Kierlig-
heds Baand, hvor med Han 
knyttede os til Dig og hvor-
af Intet skal tabes!
   

Udskriv Tilføj bogmærke
Folmer Wisti

Folmer Wisti

Mand 1908 - 2000  (92 år)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

  • Navn Folmer Wisti 
    • Fødenavn: Visti Folmer Jensen
    Fødsel 8 maj 1908  Vroue, Fjends Herred, Viborg Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Mand 
    Beskæftigelse
    • Startede Det Danske Selskab 1940
    Titel
    • mag.art i slaviske sprog
    Død 17 okt. 2000  Hørsholm, Lynge-Kronborg Herred, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Begravelse Rungsted Kirke, Rungsted, Lynge-Kronborg Herred, Frederiksborg Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    • Begravet på Hørsholm Kirkegård
    Notater 

    • Det Danske Selskab stiftedes 27.6. 1940 på initiativ af mag.art. Folmer Wisti, som ledede det indtil 1983. Formålet var på sagligt og folkeligt grundlag at oplyse andre nationer om dansk kultur og samfundsliv og at fremme mellemfolkelig forståelse. Virksomheden omfattede udgivelse af fremmedsproget litteratur om Danmark, udsendelse (siden 1947) af udsendinge og hjælp til andre nationers bestræbelser for at oplyse danskere om deres forhold. Selskabet blev oprindeligt finansieret af private midler, men fra 1947 i stigende grad af finanslovbevillinger. 26.4.1989 fik Selskabet navnet Det Danske Kulturinstitut.

      _________________________

      Nekrolog Fyens Stiftstidende 18.10.2000
      Folmer Wisti, gennem 60 år ihærdig fortaler for regionernes Europa og aktiv dansk kulturformidling i udlandet, 92 år.

      Wisti grundlagde i 1940 Det Danske Selskab for Oplysning om Danmark og Kulturelt Samvirke med fremmede Nationer - det der i dag hedder Det Danske Kulturinstitut. Fra slutningen af 1970'erne forestod han tillige striber af konferencer til fremme af europæiske folkegruppers identitet.

      Med en fattig opvækst blandt ni søskende i Nordvestjylland blev han ni år gammel vogterdreng. Sporadisk skolegang gik forud for, at han 15 år gammel kom til Silkeborg, tog præliminæreksamen, kom på "familieaktier" og tog studentereksamen fra Statens Kursus i København. Udlængsel havde den unge Folmer med det kvikke hoved, og så gik det på cykel gennem Europa, bl.a. Jugoslavien, Bulgarien og Polen.

      Sammenlagt fem år tilbragte Folmer Wisti i øst- og centraleuropæiske lande, efterhånden på regulære studieophold, hvorunder han lærte serbo-kroatisk, bulgarsk og polsk. I 1936 blev han mag.art. i slaviske sprog og Danmarks første polonist (dvs. magister i polsk).

      Han var i perioder lektor i dansk ved universiteterne i Krakow og Warszawa og siden leder af Det Danske Institut i Polen.
      27. juni 1940 fik han grundlagt Det Danske Selskab, der siden har sendt stribevis af danske lektorer og andre kulturformidlere til udlandet.

      En enorm sparsommelighed satte ham i stand til at få oprettet Fonden for International Forståelse i 1974. 1983 blev han kommitteret for Det Danske Selskab, sidenhen koncentrerede han sig om sin fond og de store konferencer, hvor katalonere, sicilianere, bayere, flamlændere og mange, mange andre repræsentanter for Europas mylder af folkegrupper mødtes - regionalpolitikere, embedsmænd og akademikere- med lokalt selvstyre som arbejdsmark, interesseområde eller akademisk disciplin.

      Wistis Fond for International Forståelse har stået bag en række bogudgivelser og er fremdeles institutionen bag "Europe og Regions"-konferencerne. Denne ildsjæl for mellemfolkelig forståelse og Danmarks placering heri døde i forvisning om, at arbejdet vil blive ført videre. Ikke mindst af hans kone og mangeårige sekretær Helle Wisti, som er medlem af fondens bestyrelse.

      ______________________________

      MINDEORD Fyens Stiftstidende 23.10.2000

      Af Finn Andersen;
      generalsekretær for Det Danske Kulturinstitut,Kultorvet 2, København.

      Gennem mere end 60 år var Folmer Wisti en af de mest markante og visionsrige personligheder inden for det danske kulturelle samarbejde med udlandet.

      Inspireret af sine talrige rejser, studieophold og senere universitetslærergerning i Østeuropa i 1930'erne skabte han som privatperson i verdenskrigens første år det idemæssige såvel som det organisatoriske grundlag for oprettelsen af Det Danske Selskab, nu Det Danske Kulturinstitut.

      I en tid, der internationalt var karakteriseret ved en overvejende propagandistisk og instrumentel brug af kunst og kultur samt bevidst misinformation landene imellem, udviklede han i radikal modsætning hertil kulturudvekslingsbegrebet. Det handlede om at oplyse på sagligt grundlag og at knytte kontakter mellem interesserede kunstneriske, faglige og folkelige kredse i Danmark og udlandet.

      "Hvad kan vi lære af hinanden?", var (og er) Selskabets motto. Og det var ikke blot tænkt forbeholdt den kulturelle elite, som typisk befinder sig i hovedstæderne. Wisti opererede med det brede kulturbegreb, og alle befolkningskredse kunne drage nytte af mødet med fremmede kulturer.

      Det Danske Selskab/ Kulturinstitut blev aldrig forgyldt som andre landes kulturinstitutter, der typisk er oprettet af regeringer. Selv om kulturudvekslingsbegrebet nu langt om længe er blevet en del af gængs kulturministeriel sprogbrug, kunne man godt have undt Folmer Wisti en langt større officiel dansk anerkendelse for den banebrydende og enorme indsats, han gennem et langt liv ydede for danskekulturelle forbindelser med udlandet.

      Men fra tid til anden var der i Wistis tid - som også senere - en kurre på tråden i forholdet til det officielle Danmark. Der er imidlertid også mange vidnesbyrd om den store respekt og varme, hvormedvide kredse i ind- og udland omfatter Folmer Wisti og hans arbejde.

      Det gælder ikke mindst de mange deltagere i 25 års konferencer om "Europe of Regions", som Wisti tog initiativ til og langt hen ad vejen finansierede gennem sin privat grundlagte fond, "Folmer Wisti Fonden for International Forståelse". Det gælder også os, der skal løfte den tunge arv efter Folmer Wisti.
    Person-ID I15871  Reventlow
    Sidst ændret 2 dec. 2016 

    Familie Helle Ahlefeldt-Laurvig 
    Familie-ID F34644  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 22 mar. 2023 

  • Begivenhedskort
    Link til Google MapsFødsel - 8 maj 1908 - Vroue, Fjends Herred, Viborg Amt, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 17 okt. 2000 - Hørsholm, Lynge-Kronborg Herred, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - - Rungsted Kirke, Rungsted, Lynge-Kronborg Herred, Frederiksborg Amt, Danmark Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Billeder 2 Billeder