free
web stats
Fornavn:
Efternavn:

Ellen Gilberg

Ellen Gilberg

Kvinde 1914 - 2007  (92 år)Search using:
  
Udvid alle   |   Fold alle sammen  
Personlige oplysninger    |    Medie    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

 • Navn Ellen Gilberg 
  Slægtskabmed Christian Ditlev Ludvig Reventlow
  Køn Kvinde 
  Født 1 aug. 1914  Fredensborg, Asminderød Sogn, Lynge-Kronborg Herred, Danmark, Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Beskæftigelse
  • Organist
  Død 23 jun. 2007 
  Gravsten, Ellen Gilberg, Asminderød Kirkegård
  Gravsten, Ellen Gilberg, Asminderød Kirkegård
  Søskende 2 søskende 
  Notater 

  • Fra hun var seks til ti år, lærte EG grundlæggende klaver- og nodelæsningsteknik hos komponisten Tekla Griebel Wandall. Imidlertid havde EG allerede fra fireårsalderen spillet efter gehør og improviseret, og hun havde et skarpt absolut gehør. Hun lærte også orgelspil hos sin fader, der var organist, og vikarierede undertiden for ham i Fredensborg Slotskirke. Hendes anden klaverlærer blev Max Rytter, der førte hende op til en lovende debutkoncert i 1933, og med mellemrum fik hun også undervisning og opbakning af pianisten og vennen Georg Vásárhelyi. Det lykkedes hende i Paris at blive elev hosden verdensberømte I. Philipp, som hun studerede hos hver vinter frem til 1939, og hun optrådte i disse år såvel i Danmark som i Frankrig. Under Anden Verdenskrig spillede hun med Tivolis KoncertsalsOrkester og var solist ved flere torsdagskoncerter. Hun nåede endvidere et meget bredt publikum, da hun et utal af gange spillede R. Addinsells Warszawakoncert, der var uhyre populær i 1940'erne.

   Efter krigens afslutning i 1945 satsede EG for alvor på at erobre en position i udlandet og optrådte i Norden, Frankrig og Tyskland, ofte med dansk musik på programmet. Hun fik sin engelske debut i Wigmore Hall i London i 1950 og spillede i BBC. I 1950'erne gennemførte hun flere turnéer i USA og Canada, og hun optrådte to gange i Carnegie Hall i New York. Her havde hun allerede under sit første besøg truffet Philipp, der under krigen var flygtet fra Frankrig, og som nu var gammel og svækket. Hun tog sig af ham og hjalp ham med at forsøge at vende tilbage til Frankrig, hvor han imidlertid ikkelængere kunne trives. Samtidig vikarierede hun for ham på et konservatorium i Montreal og fandt ud af, at hun kunne lide at undervise og havde evner for det. I Danmark var hun docent ved Det Jyske Musikkonservatorium 1964-74 og engagerede sig i flere lovende unge kunstneres karrierer, bl.a. akkompagnerede hun sangeren E. Islandi i Europa og USA. I 1983 fejrede hun sit 50-års jubilæum som pianist,dels med en koncert i Århus til fordel for Red Barnet, dels med en koncert i Odd Fellow Palæet i Kbh. samt en timelang radioudsendelse.

   EGs spil var lyrisk, klangskønt og syngende. Hendes improvisatoriske evner kom bl.a. til udtryk ved en koncert i Falkonercentret, hvor hun uden forudgående planlægning spillede sammen med jazzpianisten Duke Ellington. EG fik endvidere stor betydning som pædagog, og med sin internationale koncertvirksomhed og udbredelse af interessen for dansk musik medvirkede hun til at sætte Danmark på det musikalske verdenskort. Hun fik Ingrid Jespersens Legat i 1954 og Tagea Brandts Rejselegat i 1958.

   ___________________________

   Pianist, fhv. DR-programmedarbejder Hans Henrik Holm, København, skriver om pianist Ellen Gilberg:
   »I går kom en lille ting pige med toget ind fra Fredensborg. Hun tog plads hos Hornung og Møller, men blev ellers ikke længe i Bredgade. I samme øjeblik hun havde anbragt sig ved flyglet, smuttede hunnok så nydeligt væk og styrtede uden at blinke lige ind i poesiens forjættede land».
   Dette skrev musikkritikeren Hugo Seligmann i Politiken i 1933.
   50 år senere lejrede Ellen Gilberg sit »guldbryllup med klaveret« ved en klaveraften i Odd Fellow Palæet og blev begejstret tiljublet. Informations kritiker Hansgeorg Lenz skrev, at denne klaverets grande dame stadig ikke havde sin lige i Danmark. Ellen Gilberg var i mange år vores suverænt bedste fortolker af den franske klavermusik, først og fremmest Debussy og Ravel.
   Allerede som ung pige efter studentereksamen blev hun sendt til Paris for at studere. Her mødte hun den lærer, der kom til at præge hende, den gamle Isidore Philippe, der selv havde været elev af
   Camille Saint-Saëns. Gennem Philippe mødte hun senere en række af datidens største musikere, Toscanini, Horowitz og ikke mindst Artur Rubinstein, der ofte ringede efter hende, når han var nervøs indenen koncert. Efter 1945 optrådte Ellen Gilberg i de fleste europæiske lande, USA og Canada. Hvert år foretog hun indspilninger for den fransk radio, ikke mindst med ny dansk musik. Som klaverpædagog ydede hun en stor indsats ved Musikkonservatoriet Århus. Hun blev her fascineret af den unge tenor Eyvind Islandi og blev gift med ham. Han døde tragisk alt for tidligt.
   For snart en snes år siden indvilligede Ellen Gilberg i at fortælle om sit liv i to store radioudsendelser. Hun var lidt betænkelig i starten, men jeg regnede med at kunne overtale hende med champagne. Denne drik var for hende en livs nødvendighed som et udtryk for overskud, livsglæde og elegance. Radioteknikeren spurgte, om lyden af champagneproppen skulle med på båndet.
  Person-ID I15903  Reventlow | Efterkommer efter Conrad Georg Reventlow, Efterkommer efter Conrad Reventlow
  Sidst ændret 28 mar. 2015 

  Far Aner Thorvald Jensen Gilberg
            f. 18 jun. 1886
            d. 14 jun. 1969  (Age 82 år) 
  Mor Dagny Bertha Vilhelmine Nielsen
            f. 29 dec. 1888
            d. 1972  (Age 83 år) 
  Familie-ID F33164  Gruppeskema  |  Familietavle

  Familie 1 Christian Rafn 
  Sidst ændret 25 jan. 2015 
  Familie-ID F28438  Gruppeskema  |  Familietavle

  Familie 2 Eyvind Islandi
            f. 3 sep. 1940
            d. 1974  (Age 33 år) 
  Sidst ændret 25 jan. 2015 
  Familie-ID F33519  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Begivenhedskort
   = Link til Google Earth 

 • Billeder
  Ellen Gilberg
  Ellen Gilberg