Portrætter

Slægten Reventlow:

Friedrich Reventlow
(1797 - 1878)



Andre slægter:

Magdalene Charlotte Hedevig Schubart
(1757 - 1816)

Beskrivelse: English: Miniature portrait of Charlotte Schimmelmann, wife of Ernst Schimmelmann and active salonist
Dato ca. 1800
Kilde Statens Museum for Kunst
Ophavsmand Cornelius Høyer


Slotte og Herregårde


Clausholm
Clausholm

Clausholm tilhørte i 1300-tallet den danske adelsslægt Panter. Herregården blev belejret og ødelagt i 1359 i forbindelse med stridigheder i de jyske adelsmænds opstand mod Valdemar Atterdag (1320-1375).

I begyndelsen af 1500-tallet var Clausholm ejet af Mogens Gøye, en af landets rigeste og mest indflydelsesrige adelsmænd. Ved hans død i 1544 blev Clausholm delt mellem børnene, Albrecht og Ellen Gøye. Som det ofte skete i 1500-tallet, blev også hovedbygningen delt, således at de flyttede ind med deres familier i hver sin del af bygningen. Det førte til stridigheder, som kulminerede med, at Ellen Gøye opførte en ny bygning så tæt ved broderens del af gården, at vinduerne ikke kunne åbnes.

Efter en kompliceret arvesag overtog Conrad Reventlow (1644-1708) rettighederne til Clausholm ved en højesteretsdom i 1686. Reventlow blev senere storkansler, der var et af hoffets højeste embeder. Han rev de gamle bygninger ned og opførte i stedet en ny hovedbygning, der stod færdig i 1699, og som er et af de bedst bevarede eksempler på herregårde i barokstil fra slutningen af 1600-tallet.

Slottet er indrettet sådan, at storkansleren selv boede i stueetagen, mens etagen ovenover var beregnet til kongeligt besøg. Førstesalen er derfor finere med højere til loftet og mere stuk. Både slot og park er et af de første og mest helstøbte barokanlæg i Danmark.

Conrad Reventlow døde i 1708 og Clausholm blev derefter ejet af enken, Sophie Amalie Hahn.

Parrets datter, Anne Sophie Reventlow, knytter sig til den næste periode af Clausholms liv. Kun 19 år gammel blev hun i 1712 bortført af kong Frederik IV (1671-1733). Kongen giftede sig med Anne Sophie til venstre hånd og udnævnte hende til fyrstinde af Slesvig.

I 1718 købte Frederik IV Clausholm og opførte, i perioden mellem 1722 og 1723, de mindre sidefløje mod syd. Efter dronning Louises død i 1721, giftede Frederik IV sig med Anne Sophie til højre hånd og kronede hende efterfølgende til dronning.

Frederik IV døde i 1730 og Christian VI (1699 - 1746), der ikke var venligt stemt mod sin stedmor, forviste dronning Anne Sophie til Clausholm, hvor hun levede til sin død omgivet af en stor hofstab. Dronningen døde i 1743, hofstaben og hendes ejendele blev spredt, mens Clausholm i 1758 overgik til nordmanden Mathias Vilhelm Huitfeldt. Yderligere oplysninger: http://www.danskeherregaarde.dk/manorholder/c/clausholm.aspx



Heraldik


Reventlow våben Altenhof.jpg
Reventlow våben Altenhof.jpg

Reventlow våben Altenhof


Gravsten og epitafier


Jacob Ulfeldt og Anne Flemming
Jacob Ulfeldt og Anne Flemming

Gravsten, Kværndrup Kirke
   

Udskriv Tilføj bogmærke
Christen Bernhard Bonde

Christen Bernhard Bonde

Mand 1918 - 2009  (90 år)

Personlige oplysninger    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

  • Navn Christen Bernhard Bonde 
    Fødsel 7 feb. 1918 
    Køn Mand 
    Død 3 feb. 2009  Billund, Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Notater 

    • Mindeord

      BILLUND 09.02.2009 kl. 12:45 Af Alfred Søgaard Nielsen, Gilbjergvej 20, Hejnsvig, skriver mindeord om grundlægger og mangeårig ejer af Billund Savværk, Bernhard Bonde

      Onsdag den 4. februar sad min kone og jeg og småsludrede over morgenkaffen, og det slog mig, at min kære gamle læremester om få dage ville kunne fylde 91 år. Dette nævner jeg for min kone, som omkringmiddag samme dag har et ærinde i gartnerforretningen ved savværket. Her ser hun, at flagene vajer på halv i hele området for at mindes en af Billunds helt store mænd - Bonde, som vi altid kaldte ham.Bonde var ikke alene en fantastisk dygtig håndværker - nej, han var en tusindkunstner! Jeg kunne fortælle i dagevis om hans utrættelige forsøg på at lære os unge mennesker alt om materiale, egenskaber- håndværket indenfor træbranchen - maskinbetjening o.s.v. Bonde og jeg havde mange fælles interesser, bl.a. istandsættelse og drift af gamle snedkermaskiner. Vores sidste aftalte projekt, som desværre ikke blev gennemført pga. hans død, gik ud på, at han skulle besøge mig for at afgøre, om min gamle rundsav var en tidligere Ole Kirk-anskaffelse (Lego). Det mente Bonde bestemt, det var, da den påskjulte steder har en meget speciel blå farve. »Det skal jeg bare se én gang, så kan jeg kende den«, sagde han. Nu er et langt, slidsomt men uden tvivl indholdsrigt liv slut for Bonde, og vi, der harhaft den lykke at arbejde for og sammen med dette dejlige menneske, har kun minderne at tænke tilbage på. Overfor den nære familie og specielt Gerda vil jeg hermed overbringe min og min families dybfølte deltagelse ved Bondes bortgang. Æret være Bernhard Bondes minde.
    Person-ID I15910  Reventlow | Anni´s slægt
    Sidst ændret 16 okt. 2019 

    Familie Gerda Ahle,   f. 7 sep. 1923, Aanum, Skjern, Bølling Herred, Ringkøbing Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette stedd. 7 jun. 2021, Billund, Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 97 år) 
    Børn 
     1. Tove Bonde
     2. Thorkild Bonde
     3. Irma Bonde
     4. Søren Bonde
    Familie-ID F25493  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 25 jan. 2015 

  • Begivenhedskort
    Link til Google MapsDød - 3 feb. 2009 - Billund, Link til Google Earth
     = Link til Google Earth