Fornavn: Efternavn:
   

Udskriv Tilføj bogmærke
Lyder Reventlow

Lyder Reventlow

Mand før 1488 - eft. 1547  (> 61 år)

Personlige oplysninger    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

 • Navn Lyder Reventlow 
  Fødsel før 1488 
  Køn Mand 
  Family Line I. Den holstenske linje 
  reventlow.jpg
  reventlow.jpg
  Kilde DAA 1939 p14 - VII c 
  Død eft. 1547  Mühlberg, Sachsen, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  • Dræbt i den Schmalkaldiske Krig - muligvis i slaget ved Mühlberg 24. april 1547
  Notater 
  • TITEL: Hofastrolog ved Kong Christian III's hof

   http://daten.digitale-sammlungen.de/bsb00005296/image_1

   Reventlow, Lyder, –1547, Læge og Astrolog, var Søn af Lyder R. til Schalkendorf og Mette Hansdatter Breide. Han studerede i sin Ungdom ved forskjellige udenlandske Universiteter og erhvervede sig Doktorgraden, vistnok 1498, i hvilket Aar han fik en Understøttelse af Hertug Frederik af Gottorp, «da han vilde lade sig vie».

   Han har da vistnok været i Hertugens Tjeneste, men kort efter maa den urolige og æventyrlystne Mand have forladt den. 1500 opholdt han sig i Neugard, vistnok Staden af dette Navn i Pommern, og kort efter begav han sig til Kejser Maximilian, ved hvis Hof han nu opholdt sig en Række Aar som Læge og Astrolog. O. 1510 kom han tilbage til Holsten paa et Besøg, og Hertug Frederik fik ham da overtalt til at træde i hans Tjeneste som Livlæge; samtidig forlenedes han med den saakaldte Kongsgaard i Hamborg.

   Han virkede, som ovenfor sagt, som Hertugens Livlæge, men tillige nød han stort Ry som Astrolog og Spaamand. Bekjendt er saaledes Fortællingen om, at han i 1515, da han i Hertug Frederiks Følge overværede Christian II’s Bryllup i Kjøbenhavn, ved et Drikkelag spaaede, at Hertugen en Gang skulde blive Danmarks Konge. Ved denne Lejlighed er han maaske ogsaa bleven Ridder, i alt Fald nævnes han som saadan flere Gange i de følgende Aar.

   O. 1519 forlod han atter det gottorpske Hof og gik til England, som det synes af Uvilje over, at Hertug Frederik ikke vilde give ham Ret i nogle Ejendomstrætter. I England opholdt han sig til Slutningen af 1526, da han over Holland, hvor han i Middelburg havde en Samtale med den landflygtige Kong Christian II, vendte tilbage til Holsten.

   I den følgende Tid var han stærkt optagen af sine Ejendomstrætter. Kongsgaarden i Hamborg var under hans Fraværelse ligefrem bleven forlenet til en anden, men R. gjorde nu Fordring paa at faa den tilbage, hvilket dog ikke lykkedes ham før 1542. Tillige kæmpede han med stor Iver for at komme i Besiddelse af de holstenske Godser Kaden, der havde tilhørt Breiderne, og Gaarz, der var en gammel Reventlowsk Besiddelse, men uden Held.

   I øvrigt vides der ikke meget om ham i disse Aar. 1533-34 opholdt han sig paa forskjellige Steder i Danmark og har maaske været i Kong Christian III’s Tjeneste som Læge eller Astrolog. 1538 dræbte han i Nærheden af Altona en Mand, vistnok i Tvekamp, og 1544 opholdt han sig i Lybek. 1545 forlenedes han med Gaarden Hvidøre paa Sjælland og forpligtede sig til at begive sig ind i Riget og bo paa Gaarden. Denne Forpligtelse efterkom han dog ikke, hvilket Kongen i en Skrivelse fra Jan. 1547 lod ham høre. Det er det sidste, vi høre om L. R. Efter nogle, dog ikke ganske sikre, Efterretninger skal han 1546 have begivet sig til Kejser Carl V, der havde kaldt ham til sig i Anledning af en Spaadom af ham om den schmalkaldiske Krig. Paa denne Rejse er han rimeligvis omkommen.


   Heinze, Kielisches Mag. II, 131 ff.
   Danske Mag. 4. R. III, 232; IV, 249.
   Zeitschr. d. Gesellsch. f. d. Gesch. Schlesw., Holst. u. Lauenb. III, 189.
   Mitth. d. Vereins f. hamburg. Gesch. IV (1880).
   Allg. Deutsche Biogr. XXVIII.
   Allen, De tre nord. Rigers Hist. II, 210 f.
   Danmarks Adels Aarbog 1893, S. 366.
   Voss’ Excerpter i Rigsark.

   L. Laursen. (Dansk Biogravisk Leksikon - 1900)
  Person-ID I3055  Reventlow
  Sidst ændret 10 jun. 2021 

  Far Lyder Reventlow,   f. Skønnet 1440 
  Mor Mette Breide 
  Familie-ID F30395  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Begivenhedskort
  Link til Google MapsDød - eft. 1547 - Mühlberg, Sachsen, Tyskland Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 


Webstedet anvender The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.1, forfattet af Darrin Lythgoe © 2001-2023.

Oprettet af Christian Ditlev Reventlow. | EU-persondataforordningen.

Template no. 7