free
web stats
Fornavn:
Efternavn:

Henriette Catharine Stolberg

Henriette Catharine Stolberg

Kvinde 1751 - 1832  (80 år)Search using:
  
Udvid alle   |   Fold alle sammen  
Personlige oplysninger    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

 • Navn Henriette Catharine Stolberg 
  Slægtskabmed Christian Ditlev Ludvig Reventlow
  Køn Kvinde 
  Født 5 dec. 1751  Bad Bramstedt, Slesvig-Holsten, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Død 22 feb. 1832  Peterswaldau Schlesien, , Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Søskende 6 søskende 
  Notater 

  • Forældre: overhofmester, greve ◊Christian Günther S. (1714-65) og Christiane Charlotte Friedrike Castell-Remlingen (1722-73).

   Bofælle 1806-17: legationsråd ◊Gottlob Friedrich Ernst Schønborn, *15.9.1737 i Stolberg, Rheinland, †29.1.1817 på Emkendorf, Holsten.

   CS, der også kaldtes Kätchen, voksede fra sit femte år op i Danmark, dels i Kbh. og dels på Hørsholm Slot, hvor faderen var hofchef hos enkedronning ◊•Sophie Magdalene. Hjemmet, hvor der blev født 12børn, var fuldstændig tysk præget og et af centrene for det tyske kulturelle miljø i hovedstaden med digteren ◊Friedrich Klopstock som centralskikkelse og med en stærk hældning mod en pietistisk farvet kristendom. Forældrene tog levende del i børnenes opvækst, og CS blev uden regelmæssig undervisning meget belæst på flere sprog i lighed med brødrene, digterne ◊Christian S. og ◊Frederik Leopold S.I 1774 indtrådte hun som stiftsdame på Vallø, der blev det faste udgangspunkt for et omfattende rejseliv med lange ophold hos slægt og venner. 1783-84 var hun med ægteparret ◊Fritz og ◊•Julie Reventlow i Italien.

   CS var levende engageret i sin tids tyske litteratur og åndsliv, førte en omfattende brevveksling og udviste i det hele taget en rastløs optagethed af begivenheder og personer, hun kom i berøring med,hvad der ikke sjældent førte til sammenstød med familiemedlemmer og bekendtskabskredsen. Hun var litterært begavet, forfattede mange utrykte digte og offentliggjorde skuespillet Moses, 1788, der viserKlopstocks indflydelse, og de to følsomme fortællinger Rosalia og Emma, der er skrevet i den engelske digter E. Youngs maner. 55 år gammel mødte hun på godset Emkendorf den 14 år ældre tidligere diplomat G.F.E. Schönborn, med hvem hun indledte et ægteskabslignende forhold, der varede til hans død i 1817. Sammen med broderen Frederik Leopold S. konverterede hun i 1802 til katolicismen, men vendte siden atter tilbage til den protestantiske tro. CS repræsenterer i udpræget, næsten ekstrem, grad den aristokratiske salonkulturs kvindetype, og hendes livsforløb demonstrerer på samme tid dens muligheder og desuden de grænser, som konventioner og standsforskelle betød.

   Mal. fra 1786 af Jens Juel i privateje. To silhouetter i Fr.borgmus. Foto i KB.
   Kieler Studien zur deutschen Literaturgeschichte 14, 1980. Aage Friis (red.): Bernstorffske papirer 1, 1904-13. Louis Bobé (red.): Efterladte papirer fra den Reventlowske familiekreds, 1895-1931.

   Optaget i Dansk Biografisk Leksikon.
  Person-ID I10960  Reventlow
  Sidst ændret 25 jan. 2015 

  Far Christian Günther Stolberg
            f. 9 jul. 1714, Stolberg, Sachsen, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted
            d. 22 jun. 1765, Aachen, Nordrhein-Westfalen, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Age 50 år) 
  Mor Aner Christiane Charlotte Frederikke Castell-Remlingen
            f. 5 sep. 1722, Remlingen, Unterfranken, Bayern, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted
            d. 22 dec. 1773, Altona, Hamburg, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Age 51 år) 
  Familie-ID F25505  Gruppeskema  |  Familietavle

 • Begivenhedskort
   = Link til Google Earth